24 Aralık 2010 Cuma

Atık piller nereye gider?

Günlük hayatımızda pilleri o kadar çok yerde kullanıyoruz ki, neredeyse bütün minik aletler pillerle çalışıyor. Özellikle müzikli çocuk oyuncakları en az 3 pille çalışıyor. Bu pillerin ömrü çok da uzun değil, bittiği zaman yenileriyle değiştiririz. Peki eski piller ne olur , çöpe mi atarsınız o pilleri? Çöpe giden pillerin hikayesini merak eder misiniz peki? Kısaca anlatayım; piller çöpe gittiği zaman çöp alanlarında yavaş yavaş bozulmaya başlarlar ve içlerindeki çoook zararlı maddeler toprağa karışır, sonra yer altı sularına ve sonra tekrar bize döner. Bu atıklar birçok ölümcül hastalığa sebep olabilirler.
Bu sebepledir ki atık pillerimizi çöpe değil pil toplama kutularına atmalıyız. Biz Arda'yla birlikte, çok uzun zamandır evde kullandığımız tükenmiş pilleri çevre yerlerde bulunan pil biriktirme kutularına atıyorduk. Araştırdım , bu kutular kimin? Nasıl temin edilir? öğrendim.  Bir kaç hafta önce de apartmanımız için bu kutulardan istedim ve bir kaç gün içinde gönderdiler. Bayram tatili için şehir dışına gitmiştik, döndüğümüzde kutunun içi birsürü pil doluydu, bu duruma  çok sevindim, demekki biri öncü olmalıymış bu işe.
Siz de merak ederseniz;http://www.tap.org.tr/ adresine bir göz atın. Buradan pil biriktime kutusu temin edebilir(ücretsiz), veya biriktirdiğiniz piller varsa arayıp, almalarını söyleyebilirsiniz.  Çevremizi zararlı maddelerden, atıklardan korumak bizim görevlerimizden biri olmalı. Çocuklarımıza da bu bilinci verebilmeliyiz.

2 yorum:

  1. önce evde bir kapta biriktirip , bimdeki atık piller kutusuna atıyorum

    YanıtlaSil
  2. bır yazıda okumustum turkıyede pıl uretımı olmadıgı ıcın toplanmasıda cok populer bır konu degılmıs....bende evde ne yapıcagımı bılmeden evde bırıktırıyorum hemen bahsettıgınız sıteye ugrayacagım....

    YanıtlaSil

Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers